top of page

Σκορ ασβεστίου στεφανιαίων αρτηριών

Στεφανιαίες αρτηρίες λέγονται οι αρτηρίες που αιματώνουν την καρδιά. Με την πάροδο του χρόνου και υπό την επίδραση διάφορων παραγόντων κινδύνου (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα κ.α.) οι στεφανιαίες αρτηρίες εμφανίζουν ποικίλου βαθμού αθηρωμάτωση (φθορά), δηλαδή σταδιακά σκληραίνουν και στενεύουν ή αποφράσσονται από αθηρωματικές πλάκες, οδηγώντας στη λεγόμενη στεφανιαία νόσο. Η σοβαρή στεφανιαία νόσος οδηγεί σε εμφάνιση στηθάγχης ή εμφράγματος του μυοκαρδίου ενώ σχετίζεται και με την εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων. Δείτε παρακάτω ένα σύντομο ενημερωτικό βίντεο για τη στεφανιαία νόσο.


Ο βαθμός ασβέστωσης των στεφανιαίων αρτηριών είναι ένας πολύ χρήσιμος δείκτης αθηρωμάτωσης και μπορούμε πλέον να τον εκτιμήσουμε πολύ εύκολα και αναίμακτα με τη χρήση της αξονικής τομογραφίας καρδιάς.

Με μια γρήγορη εξέταση με ειδικό πρωτόκολλο και χωρίς τη χρήση σκιαγραφικού, δίνεται η δυνατότητα να υπολογιστεί το σκορ ασβεστίου και να εκτιμηθεί έτσι ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποιος στεφανιαία νόσο.


Σε ποιους απευθύνεται η εξέταση;

Ο υπολογισμός του σκορ ασβεστίου των στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να βοηθήσει τον ιατρό να εκτιμήσει καλύτερα τον μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου από πρώιμο κι όλας στάδιο, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Αποτελεί ένα συμπληρωματικό εργαλείο στην κλινική εξέταση και τις άλλες κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις (ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς, αιματολογικές εξετάσεις, δοκιμασία ισχαιμίας) που χρησιμοποιούνται σήμερα στην προληπτική καρδιολογία. Τα αποτελέσματα της εξέτασης μπορεί να βοηθήσουν τον ιατρό να αποφασίσει αν θα ωφελήσει σημαντικά ή όχι η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (πχ στατίνη) προληπτικά με σκοπό τη μείωση του κινδύνου, ειδικά σε περιπτώσεις όπου από τον μέχρι τότε έλεγχο αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί.


Πως ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Η εξέταση έχει ως αποτέλεσμα ένα νούμερο, το λεγόμενο σκορ ασβεστίου (CAC Score). Πρακτικά, όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο αυτό, τόσο μεγαλύτερη είναι η εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες και άρα τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι το σκορ μας δίνει μόνο μια εκτίμηση του κινδύνου. Δεν αποτελεί εγγύηση. Αυτό σημαίνει ότι σε μηδενικό σκορ ασβεστίου ο κίνδυνος δεν είναι μηδενικός, καθώς μπορεί να υπάρχουν για παράδειγμα μη ασβεστωμένες βλάβες, είναι όμως μικρός. Από την άλλη, υψηλό σκορ ασβεστίου δε σημαίνει ότι είναι βέβαια η σοβαρή νόσος ή η εμφάνιση εμφράγματος, αλλά ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Για το λόγο αυτό η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται συνδυαστικά με άλλες εξετάσεις και τα αποτελέσματα λαμβάνονται υπόψιν σε μια ολιστική προσέγγιση από τον Καρδιολόγο.


Πως γίνεται;

Η εξέταση είναι πολύ σύντομη, δε διαρκεί πάνω από 10-15 λεπτά. Η δόση της ακτινοβολίας είναι πολύ μικρή ενώ δεν απαιτείται η χρήση σκιαγραφικού παράγοντα ούτε η τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα.


Για οποιαδήποτε πληροφορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.



Πηγή: American College of Cardiology

449 views0 comments
bottom of page