top of page

Αξονική (αναίμακτη) στεφανιογραφία

Updated: Oct 11, 2022

Η αξονική στεφανιογραφία είναι μία μη επεμβατική, αναίμακτη, γρήγορη και ασφαλής εξέταση η οποία προσφέρει υψηλής ποιότητας απεικόνιση των αγγείων που αιματώνουν την καρδιά (στεφανιαίες αρτηρίες) για τον έλεγχο πιθανών στενώσεων ή άλλων ανωμαλιών. Αυτό είναι εφικτό με τη χρήση σύγχρονων αξονικών τομογράφων, που επιτρέπουν την ταχεία σάρωση της καρδιάς με πολύ μικρή δόση ακτινοβολίας.

Τριών διαστάσεων ανασύνθεση εικόνας της καρδιάς και των στεφανιαίων αγγείων

Η μέθοδος έχει πολύ υψηλή διαγνωστική ακρίβεια και πολύ υψηλή αρνητική προγνωστική αξία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με μία μια αξονική μπορούμε με μεγάλη ακρίβεια να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο στεφανιαίας νόσου, την ύπαρξη δηλαδή σημαντικών στενώσεων στις αρτηρίες της καρδιάς που μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα στηθάγχης ή και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι είναι η μόνη αναίμακτη απεικονιστική μέθοδος που μπορεί να εντοπίσει ακόμα και μικρές αθηρωματικές πλάκες στις στεφανιαίες αρτηρίες πριν ακόμα αυτές φτάσουν να προκαλέσουν συμπτώματα, κατευθύνοντας έτσι τον ιατρό για τη σωστή φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να προληφθεί εξέλιξη της νόσου και μελλοντικά ισχαιμικά επεισόδια.


Στεφανιαίες αρτηρίες όπως απεικονίστηκαν με αξονική στεφανιογραφία. Α Φυσιολογικό. Β-C Ασβεστωμένες αθηρωματικές πλάκες. D Εκτεταμένη μη ασβεστωμένη αθηρωματική πλάκα

Η εξέταση προσομοιάζει μια κλασική αξονική τομογραφία με χορήγηση σκιαγραφικού, με τη διαφορά ότι η λήψη των εικόνων από τον τομογράφο συντονίζεται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Προηγείται πολλές φορές κατάλληλη προετοιμασία του ασθενούς για τη σωστή ρύθμιση της καρδιακής συχνότητας ώστε να αποφευχθούν τεχνικά σφάλματα λόγω ταχυκαρδίας. Στη συνέχεια γίνεται ανασύνθεση και ανάλυση των εικόνων με ειδικό λογισμικό για την εκτίμηση του φορτίου ασβεστίου (calcium score) και των αθηρωματικών πλακών.

Εκτίμηση της έκφυσης και της πορείας των στεφανιαίων αρτηριών σε ασθενή με ανώμαλη έκφυση αριστερής περισπώμενης αρτηρίας

Δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, αρρυθμίες ή σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία, συστήνεται ο ασθενής να παραπέμπεται από τον καρδιολόγο του, αφού έχει προηγηθεί ένας βασικός καρδιολογικός έλεγχος.


Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.


Σάββας Λ. Λοΐζος

Καρδιολόγος

Εξειδικευμένος στην καρδιαγγειακή απεικόνιση



204 views0 comments
bottom of page