top of page

Αρτηριακή Πίεση: Πως τη μετράμε σωστά


Η αρτηριακή υπέρταση είναι ένας από τους βασικούς και πιο καλά μελετημένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Είναι γνωστό από πλήθος ερευνών ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου και κολπικής μαρμαρυγής, ενώ σχετίζεται και με βλάβες στους νεφρούς, τα μάτια και τον εγκέφαλο. Για πολλά χρόνια μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα που να οδηγήσουν στη διάγνωσή της και πολλές φορές γίνεται αντιληπτή αν μετρηθεί τυχαία η αρτηριακή πίεση κατά την επίσκεψη στον ιατρό ή φαρμακοποιό ή από μια τυχαία μέτρηση στο σπίτι.


Για την απόφαση έναρξης φαρμακευτικής αγωγής αλλά και τον έλεγχο της ορθότητας και ρύθμισης της λαμβανομένης αγωγής είναι πολύ χρήσιμη η μέτρηση της αρτηριακή πίεσης από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι. Έτσι αποφεύγεται το άγχος της διαδικασίας μέτρησης σε ένα ιατρείο (γνωστό και ως σύνδρομο της λευκής μπλούζας) το οποίο μπορεί να μας δώσει ψευδώς αυξημένες τιμές. Για να είναι όμως η μέτρηση αξιόπιστη πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο.


Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για τη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι.


- Αποφύγετε κατανάλωση καφέ ή ροφημάτων/αναψυκτικών με καφεΐνη καθώς και το κάπνισμα για 30 λεπτά πριν από τη μέτρηση.

- Καθίστε αναπαυτικά, με τα πόδια να πατάνε σταθερά στο έδαφος και χαλαρώστε για 5 λεπτά.

- Προτιμήστε πιστοποιημένο πιεσόμετρο, ιδανικά βραχίονα και όχι καρπού.

- Απελευθερώστε τον βραχίονα από στενά ρούχα.

- Στηρίξτε το χέρι σας πάνω σε ένα μαξιλάρι ή στο μπράτσο της πολυθρόνας και τοποθετήστε σωστά την περιχειρίδα του πιεσόμετρου. Πραγματοποιήστε τις μετρήσεις σας πάντα στο ίδιο χέρι - συνήθως αυτό στο οποίο μετράτε την υψηλότερη πίεση από τα δύο.

- Επιλέξτε το σωστό μέγεθος περιχειρίδας ανάλογα με την περίμετρο του βραχίονα. Δυσανάλογα μικρή ή μεγάλη περιχειρίδα μπορεί να μας δώσει λάθος μετρήσεις. Συμβολευτείτε τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

- Αγνοήστε την πρώτη μέτρηση, και στη συνέχεια επαναλάβετε άλλες δύο φορές με διαφορά 1-2 λεπτά. Υπολογίστε τον μέσο όρο και καταγράψτε την τιμή.

- Σημειώστε την ώρα τελευταίας λήψης αντιυπερτασικού φαρμάκου.


Καλό είναι πριν επισκεφθείτε τον Καρδιολόγο σας για τη ρύθμιση της αντιυπερτασικής αγωγής να καταγράψετε τις μετρήσεις δυο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 3 εργάσιμες ημέρες:

- το πρωί, αφού σηκωθείτε, μετά την πρωινή ούρηση αλλά πριν από τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγή για υπέρταση και πριν το πρωινό γεύμα,

- το βράδυ, πριν από το βραδινό γεύμα.


Εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο καταγραφής των μετρήσεων σε ένα πίνακα ή ημερολόγιο, υπάρχουν πλέον και ψηφιακές εφαρμογές για κινητά όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την καταγραφή αλλά και την αποστολή των αποτελεσμάτων στον ιατρό σας πριν από την επίσκεψη σας.



Σάββας Λοΐζος

Καρδιολόγος MSc, PhD

15,491 views0 comments
bottom of page