top of page

Αξονική στεφανιογραφία

Με την πρόοδο της τεχνολογίας και την χρήση υψηλής ανάλυσης αξονικών τομογράφων, η αξονική τομογραφία καρδιάς χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο, κυρίως για την μη επεμβατική απεικόνιση των στεφανιαίων αγγείων (αξονική στεφανιογραφία). Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει αναίμακτη διερεύνηση για αθηρωματικές πλάκες που μπορεί να προκαλούν στενώσεις στις αρτηρίες της καρδιάς, πάθηση ευρέως γνωστή ως στεφανιαία νόσος.

 

Πως γίνεται η εξέταση;

Κατά την αξονική στεφανιογραφία καρδιάς, ο ασθενής ξαπλώνει και περνάει μέσα από ένα κυκλικό σκάνερ. Επειδή είναι σημαντικό οι σφύξεις της καρδιάς να είναι σχετικά χαμηλές, υπάρχει περίπτωση ο ιατρός σας να σας έχει χορηγήσει κάποιο φάρμακο (β-αναστολέας) τις προηγούμενες ημέρες ή και να σας δοθεί κάποιο φάρμακο λίγο πριν την εξέταση, συνήθως με ενέσιμη μορφή. Τοποθετείται ένα μικρό καθετηράκι σε φλέβα στο χέρι και από εκεί χορηγείται το σκιαγραφικό και στη συνέχεια το σκάνερ με τη χρήση μικρής δόσης ακτινοβολίας απεικονίζει τις αρτηρίες της καρδιάς, ενώ ο ασθενής ακολουθεί εντολές για συγκράτηση της αναπνοής του. Η εξέταση δε διαρκεί πάνω από 10 λεπτά.

Τι δείχνει η εξέταση;

Με την αξονική στεφανιογραφία μπορούμε να δούμε με ακρίβεια μισού χιλιοστού τις αρτηρίες της καρδιάς και και να μελετήσουμε τυχόν αθηρωματικές πλάκες ή στενώσεις. Σε αντίθεση με την καθιερωμένη στεφανιογραφία, η οποία είναι επεμβατική μέθοδος που διενεργείται σε αιμοδυναμικό εργαστήριο με συνθήκες αποστείρωσης, η αξονική στεφανιογραφία είναι αναίμακτη, ασφαλής και σύντομη. Ωστόσο, σε περίπτωση που από την εξέταση αναδειχθούν σοβαρές στενώσεις, το πιθανότερο είναι πως θα πρέπει να ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο κανονική στεφανιογραφία και ενδεχομένως θεραπευτική παρέμβαση (τα γνωστά “μπαλονάκι” και stent).

Η αξονική καρδιάς μπορεί επίσης πολύ γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια να εκτιμήσει τον βαθμό ασβέστωσης των στεφανιαίων αγγείων, που αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου. Η μεγάλη ασβέστωση όμως των στεφανιαίων αγγείων σε κάποιους ασθενείς αποτελεί και περιορισμό για την ακριβή απεικόνιση των αρτηριών με την αξονική στεφανιογραφία

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Όπως όλες οι αξονικές τομογραφίες για όλα τα όργανα του σώματος, έτσι και στην αξονική καρδιάς η απεικόνιση γίνεται με χρήση ακτινοβολίας.

Στην καθημερινότητά μας το σώμα μας εκτίθεται σε μικρές δόσεις ακτινοβολίας (ακτίνες-Χ) που προέρχονται από το έδαφος, το περιβάλλον, τα υλικά των κτιρίων γύρω μας, τον αέρα που αναπνέουμε, ακόμα κι από τον γαλαξία μας (η λεγόμενη “κοσμική ακτινοβολία”). Η έκθεση σε πολύ μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας έχει φανεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση νεοπλασιών. Για τον λόγο αυτό, κάθε εξέταση που μας εκθέτει σε ακτινοβολία, από την απλή ακτινογραφία θώρακα μέχρι κάθε είδους αξονική τομογραφία αλλά και απλή στεφανιογραφία, πρέπει να είναι ιατρικώς απαραίτητη ώστε να αποφεύγεται αχρείαστη έκθεση. Η ποσότητα της ακτινοβολίας στις εξετάσεις αυτές είναι αρκετά μικρός και όταν απαιτούνται, τα οφέλη που προκύπτουν από τη διενέργεια της εξέτασης υπερτερούν σημαντικά του μικρού κινδύνου από την έκθεση σε ακτινοβολία.

Τέλος, η αλλεργία στη χορήγηση σκιαγραφικού είναι πολύ σπάνια και συνήθως ήπια, παρόλα αυτά αν υπάρχει ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενη αξονική τομογραφία ή αν υπάρχει ιστορικό σοβαρής πάθησης των νεφρών, λαμβάνεται υπόψιν και ακολουθείται συγκεκριμένη προετοιμασία.

Cardiac CT icon.jpg
bottom of page