top of page
Writer's pictureΣάββας Λοΐζος

Αποκρυπτογραφώντας τη Μυοκαρδίτιδα: Αίτια, Συμπτώματα και Θεραπεία

Updated: Mar 21, 2023

Τι είναι η μυοκαρδίτιδα;

Μυοκαρδίτιδα ονομάζεται η κατάσταση όπου υπάρχει φλεγμονή στο μυοκάρδιο, δηλαδή το μυικό τμήμα της καρδιάς, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της. Πρόκειται για αρκετά συχνή νόσο (1 στους 500 ενήλικες στις ΗΠΑ) η οποία μάλιστα συνδέεται συχνά με λοιμώξεις του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού συστήματος. Μπορεί να είναι ήπια και ασυμπτωματική, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της καρδιάς να λειτουργεί σωστά, προκαλώντας αρρυθμίες ή καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά συχνότερα εμφανίζεται σε νεαρούς ενήλικες και παιδιά, ενώ οι άντρες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα από ότι οι γυναίκες.




Τι μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα;

Διάφορες καταστάσεις έχουν σχετιστεί με την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας, όπως ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα, τοξίνες αλλά και φάρμακα.

Το πιο συχνό αίτιο μυοκαρδίτιδας είναι οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται λοιμώξεις από ιούς όπως ο ιός Coxsackie, οι αδενοϊοί, ο ιός της γρίπης, ο ιός Epstein-Barr και ο κυτταρομεγαλοϊός και βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος (πχ μετά από αμυγδαλίτιδα). Συνήθως η μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται λίγες ημέρες ή εβδομάδες από την αρχική λοίμωξη. Αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και η Ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσουν επίσης φλεγμονή στο μυοκάρδιο, ενώ και φάρμακα, όπως πχ κάποιες κατηγορίες χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, φαίνεται ότι επίσης μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα.


Τι συμπτώματα μπορεί να παρατηρήσω;

Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας ποικίλουν σημαντικά και είναι συνήθως αναλογικά με την σοβαρότητα της νόσου. Κάποια από αυτά είναι:

  • Ασυνήθιστα εύκολη κόπωση

  • Πόνος ή δυσφορία στο στήθος

  • Δυσκολία στην αναπνοή

  • Αίσθημα παλμών ή αρρυθμίας

  • Βήχας

  • Ζάλη ή λιποθυμία

  • Πρόσφατα συμπτώματα ίωσης όπως πυρετός, πονοκέφαλος, αρθραλγίες, μυαλγίες και πονόλαιμος

Αν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, ιδιαίτερα μετά από κάποια πρόσφατη λοίμωξη του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού συστήματος, καλό θα είναι να σας εκτιμήσει κάποιος ιατρός. Για τη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας και αναλόγως των ευρημάτων από ιστορικό και την κλινική εξέταση, ενδεχομένως να υποβληθείτε σε εξετάσεις όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, triplex καρδιάς, αιματολογικές εξετάσεις και μαγνητική τομογραφία καρδιάς.


Ποια είναι η αντιμετώπιση;

Η θεραπεία της μυοκαρδίτιδας εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την αιτία. Πιθανή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει αναλγητικά, αντιβιωτικά (αν η αιτία είναι βακτηριακή λοίμωξη) και επαρκή ενυδάτωση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί νοσηλεία και να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας όπως β-αναστολείς. Συνιστάται επίσης αποχή από την άσκηση και την έντονη σωματική δραστηριότητα καθώς και καρδιολογικός επανέλεγχος.


Πότε μπορώ να ασκηθώ μετά από μυοκαρδίτιδα;

Δεδομένου ότι η μυοκαρδίτιδα προσβάλλει πολύ συχνά νεαρούς ασθενείς, ένα συχνό ερώτημα είναι πότε μπορεί κάποιος να επανέλθει στην εργασία του ή να αθληθεί. Η ξεκούραση κατά την ανάρρωση είναι πολύ σημαντική μετά από μια μυοκαρδίτιδα. Κάθε οργανισμός δεν αντιδρά το ίδιο σε μία φλεγμονή και κάθε περίπτωση μυοκαρδίτιδας είναι διαφορετική. Καλό είναι να γίνει ένας καρδιολογικός επανέλεγχος μετά από την ύφεση της φλεγμονής ώστε ο ιατρός να μπορέσει να σας συμβουλεύσει σχετικά με το πότε και με ποιο τρόπο θα επανέλθετε στην αθλητική δραστηριότητα. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται αποχή από την έντονη άσκηση για 3 με 6 μήνες.


Μυοκαρδίτιδα και Covid-19

Η λοίμωξη με Covid-19 έχει κι αυτή συσχετιστεί με περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα και άνδρες. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Σκωτίας που διενεργήθηκε την πρώτη περίοδο της πανδημίας, πριν τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, έδειξε ότι 1 στους 8 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν λόγω λοίμωξης με Covid-19, αργότερα διαγνώσθηκαν με μυοκαρδίτιδα. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό έναντι του ιού Covid-19, κυρίως με mRNA εμβόλια, ωστόσο φαίνεται πως ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός και οι περισσότερε περιπτώσεις ήπιες (περισσότερα εδώ).

1,176 views0 comments

Comments


bottom of page