top of page

Υψηλή χοληστερίνη: Ο σιωπηλός εχθρός των αρτηριών μας

Updated: Mar 21, 2023

Τι είναι η χοληστερόλη

Η χοληστερόλη (ή χοληστερίνη) είναι μια οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων. Παράγεται στον οργανισμό μας από το συκώτι αλλά βρίσκεται και σε πολλές τροφές. Η χοληστερόλη χρησιμεύει σε λειτουργίες όπως την παραγωγή ορμονών, τη σύνθεση της βιταμίνης D και τη σταθεροποίηση της μεμβράνης των κυττάρων. Ενώ το σώμα χρειάζεται χοληστερόλη για να λειτουργήσει σωστά, η μεγάλη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρακάτω θα δούμε τι είναι η υψηλή χοληστερόλη, τις αιτίες της, τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματά της. Θα συζητήσουμε επίσης πώς η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίων. Τέλος, θα παραθέσουμε τις θεραπευτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων υγιεινών διατροφικών συνηθειών, καθώς και στρατηγικές πρόληψης.


Τι είναι η υψηλή χοληστερόλη


Η υπερχοληστερολαιμία είναι η κατάσταση όπου υπάρχει μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα. Οι δυο βασικοί τύπου χοληστερόλης είναι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Η LDL αναφέρεται συχνά ως «κακή» χοληστερόλη επειδή μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες και να σχηματίσει αθηρωματικές πλάκες που μπορεί να οδηγήσουν σε στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η HDL από την άλλη αναφέρεται συχνά ως «καλή» χοληστερόλη επειδή βοηθάει στην απομάκρυνση της επιπλέον χοληστερόλης από τις αρτηρίες και την επιστροφή της στο συκώτι όπου αποδομείται και αποβάλλεται.


Αιτίες, Παράγοντες Κινδύνου και Συμπτώματα

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, όπως γενετικοί παράγοντες (πχ οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερίνης, οικογενής υπερχοληστεριναιμία), η διατροφή και ο τρόπος ζωής. Διατροφή πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, το αυξημένο σωματικό βάρος, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και ορισμένες παθήσεις όπως ο διαβήτης και ο υποθυρεοειδισμός συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης δεν προκαλούν συμπτώματα, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου. Για το λόγο αυτό είναι καλό να την ελέγχουμε περιστασιακά, ακόμα κι αν δεν έχουμε κάποιο ενόχλημα.


Η επίδραση στην υγεία της καρδιάς

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς, καθώς μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες που αιματώνουν την καρδιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται στεφανιαία νόσος, η οποία, στη βαρειά της μορφή εκδηλώνεται με πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ακόμα και έμφραγμα. Με αντίστοιχο μηχανισμό, συμβάλλοντας στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στις καρωτίδες αρτηρίες και τις αρτηρίες του εγκεφάλου, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια. Είναι λοιπόν σημαντικό να παρακολουθούνται τακτικά τα επίπεδα χοληστερόλης και να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση τους αν είναι πολύ υψηλά.


Ποια είναι τα επιθυμητά επίπεδα χοληστερόλης


Μια συχνή ερώτηση είναι “πόσο πρέπει να είναι η χοληστερίνη μου”. Η απάντηση δεν είναι ίδια για όλους. Τα επιθυμητά επίπεδα χοληστερόλης εξαρτώνται από το ιστορικό του ασθενούς και την ύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου. Διαφορετικά ορίζονται τα υψηλά επίπεδα σε έναν ασθενή με ιστορικό εμφράγματος μυοκαρδίου, διαφορετικά σε έναν άντρα μεσήλικα, καπνιστή, με ιστορικό αρτηριακής υπέρτασης και διαφορετικά σε μια μεσήλικη γυναίκα χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου. Η εξατομικευμένη εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου από τον ιατρό θα καθορίσει τελικά τα επιθυμητά επίπεδα χοληστερόλης.


Επιλογές θεραπείας και στρατηγικές πρόληψης

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την υψηλή χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων (πχ στατίνες), που έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικές στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, της μείωσης της πρόσληψης κορεσμένων και τρανς λιπαρών και της τακτικής άσκησης. Η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης.



Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος και την άσκηση

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης αλλά και τη βλάβη που προκαλούν τα υψηλά επίπεδα αυτής. Το κάπνισμα προκαλεί φλεγμονή και βλάβη στο ενδοθήλιο των αρτηριών, καθιστώντας ευκολότερη τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στο εσωτερικό των αγγείων. Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, καθώς μπορεί να αυξήσει την HDL χοληστερόλη και να βελτιώσει τη συνολική υγεία της καρδιάς. Συνιστάται να στοχεύετε για τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα, όπως γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο.


Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους βασικούς και συχνούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία εάν μείνει χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, με αλλαγές στον τρόπο ζωής και ενδεχομένως την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, είναι δυνατό να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης και να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Με τη διακοπή του καπνίσματος, την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας και να ζήσετε μια πιο υγιεινή ζωή.

1,111 views0 comments
bottom of page