Ανοικτό ωοειδές τρήμα. Τι είναι; Πρέπει να ανησυχώ;

Τι είναι το ανοικτό (ή βατό) ωοειδές τρήμα και πως δημιουργείται;

Το ωοειδές τρήμα είναι μια μικρή τρύπα στο μεσοκολπικό διάφραγμα, το οποίο είναι το τοίχωμα που χωρίζει τον δεξιό από τον αριστερό κόλπο της καρδιάς.

Πριν από τη γέννηση, για την οξυγόνωση του αίματος του εμβρύου δε χρησιμοποιούνται οι εμβρυικοί πνεύμονες του αλλά οξυγονωμένο αίμα από τον πλακούντα της μητέρας περνάει στο έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου. Το ωοειδές τρήμα εξασφαλίζει την επικοινωνία μεταξύ του δεξιού και του αριστερού κόλπου της εμβρυικής καρδιάς και επιτρέπει στο οξυγονωμένο αίμα που φτάνει από τη μητέρα να περνάει στις αριστερές κοιλότητες της καρδιάς και στη συνέχεια στα άλλα όργανα του εμβρύου.

Μετά τη γέννηση φυσιολογικά το ωοειδές τρήμα κλείνει και η οξυγόνωση του αίματος γίνεται πλέον στους πνεύμονες. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως η τρύπα αυτή δεν κλείνει εντελώς μετά τη γέννηση. Ακόμα και τότε δεν είναι μονίμως ανοιχτή, αλλά ανοίγει υπό συγκεκριμένες συνθήκες όπως με το φτέρνισμα, το βήχα ή τη σύσφιξη των κοιλιακών μυών, οπότε και επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των δύο κόλπων.

Υπάρχουν συμπτώματα; Πρέπει να ανησυχώ;

Ανοικτό ωοειδές τρήμα έχουν περίπου το 20-25% των ανθρώπων στο γενικό πληθυσμό.

Η πλειοψηφία αυτών δεν έχει συμπτώματα και έτσι μπορεί να μη γνωρίζει την ύπαρξή του.

Ωστόσο το ανοικτό ωοειδές τρήμα μπορεί να σχετίζεται με εμφάνιση ημικρανιών αλλά και με υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή εμβολικό έμφραγμα μυοκαρδίου. Αυτό συμβαίνει διότι όταν το βατό ωοειδές τρήμα ανοίγει, μικροί θρόμβοι που μπορεί να σχηματιστούν στις φλέβες των ποδιών σε κάποιους ανθρώπους και υπό συγκεκριμένες συνθήκες βρίσκουν δίοδο από το δεξιό στον αριστερό κόλπο κι από εκεί μπορεί να εμβολίσουν αρτηρίες του εγκεφάλου ή στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς προκαλώντας ισχαιμικό επεισόδιο.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Πολλές φορές τίθεται η υποψία ύπαρξης ανοικτού ωοειδούς τρήματος κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος (triplex) καρδιάς από τη μορφολογία του μεσοκοιλιακού διαφράγματος. Άλλοτε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία μικρότερη των 55-60 ετών χωρίς άλλη γνωστή αιτία (το λεγόμενο κρυπτογενές εγκεφαλικό επεισόδιο) είναι ο λόγος που αναζητείται και διαπιστώνεται ένα ανοικτό ωοειδές τρήμα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μετά το υπερηχογράφημα καρδιάς θα ζητηθούν πιο ειδικές εξετάσεις για να διερευνηθεί καλύτερα το ανοικτό ωοειδές τρήμα. Αυτές είναι:

- Μελέτη φυσαλίδων: πρόκειται για μια εξέταση που διενεργείται κατά τη διάρκεια του διαθωρακικού υπερηχογραφήματος καρδιάς. Μέσω ενός φλεβοκαθετήρα χορηγείται φυσιολογικός ορός ώστε να διαπιστωθεί με το υπερηχογράφημα αν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο κόλπων της καρδιάς.

- Διοισοφάγειο υπερηχογράφημα καρδιάς: πρόκειται για μια εξέταση που μοιάζει με τη γαστροσκόπηση, κατά την οποία λαμβάνονται εικόνες με τη χρήση υπερήχων από κοντινή απόσταση από την καρδιά. Αποτελεί τη μοναδική εξέταση που επιτρέπει τη λεπτομερή απεικόνιση και εκτίμηση του ωοειδούς τρήματος και της ροής μεταξύ των κόλπων.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται κάποια θεραπεία και τι είδους;

Αν το ανοικτό ωοειδές τρήμα βρεθεί τυχαία και δεν υπάρχουν συμπτώματα και συγκεκριμένα κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή εμβολικό έμφραγμα μυοκαρδίου, δεν απαιτείται κάποια θεραπεία.

Στην περίπτωση ωστόσο που ένα εμβολικό ισχαιμικό επεισόδιο αποδοθεί μετά από πλήρη καρδιολογικό έλεγχο στην ύπαρξη ανοικτού ωοειδούς τρήματος, τότε μπορεί να χορηγηθεί αντιαιμοπεταλιακή ή αντιπηκτική αγωγή (πχ Salospir, Plavix, Sintrom, Erliquis, Xarelto, Pradaxa) ή να γίνει σύγκλειση του ωοειδούς τρήματος. Η σύγκλειση γίνεται είτε χειρουργικά είτε με διαδερμική τοποθέτηση ειδικής συσκευής. Φαίνεται από πρόσφατες μελέτες ότι η σύγκλειση του ανοικτού ωοειδούς τρήματος σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο χωρίς άλλη αιτιολογία μειώνει σημαντικά ένα δεύτερο επεισόδιο.


Πηγές

American Academy of Neurology (AAN) “Practice Advisory Update Summary: Patent Foramen Ovale and Secondary Stroke Prevention”, Neurology, 2020

Cryptogenic Stroke and Patent Foramen Ovale. J Am Coll Cardiol 2018;71:1035-1043


https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17326-patent-foramen-ovale-pfo

15 views

Διεύθυνση

ΚΑΡΔΙΟΔΙΑΓΝΩΣΗ

Λαγουμιτζή 65 & Ρενέ Πυώ 29

117 44 Νέος Κόσμος, Αθήνα

(πλησίον σταθμού μετρό & τραμ "Νέος Κόσμος")

Ώρες ιατρείου

Τρίτη 16:00 - 20:00
Πέμπτη 16:00 - 20:00
Παρασκευή 16:00 - 20:00

​Σάββατο 09:00 - 13:00

Κλείστε ραντεβού

Τηλ. 210 9027106
Κιν. 6948 723144

Fax 210 9024764
Email loizos@kardiodiagnosi.gr

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram
  • LinkedIn - Black Circle
  • YouTube

Μέλος του

heartteamlogo.png

©2018 by Savvas Loizos. Proudly created with Wix.com