top of page

Μην ξεγελιέστε: 5 μύθοι για την υγεία της καρδιάς

Στις μέρες μας, όπου η πρόσβαση στην αφιλτράριστη πληροφορία είναι εύκολη, κυκλοφορούν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την υγεία της καρδιάς. Παρακάτω θα αναφέρουμε και θα αποδομήσουμε μερικούς από τους συχνότερους μύθους.


Μύθος: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις επηρεάζουν μόνο τους άνδρες

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι πως η υγεία της καρδιάς αφορά μόνο τους άνδρες. Κι όμως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Φαίνεται μάλιστα ότι περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα από ότι από όλες τις μορφές καρκίνου συνολικά. Επιπρόσθετα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποστούν έμφραγμα μυοκαρδίου χωρίς τυπικά συμπτώματα πόνου, εμφανίζοντας δύσπνοια, ναυτία ή πόνο στο σαγόνι ή την πλάτη παρά τον τυπικό πόνο στο στήθος, κάτι το οποίο μπορεί να καθυστερήσει την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, τη διάγνωση και τελικά τη θεραπεία. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας από ότι οι άντρες καπνιστές. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η υγεία της καρδιάς αφορά τους πάντες, ανεξαρτήτως φύλου.

Μύθος: Η υγεία της καρδιάς δεν αφορά τους νέους

Αν και οι καρδιακές παθήσεις είναι πράγματι πιο συχνές σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, τα νεαρά άτομα δεν έχουν ανοσία σε αυτές. Οι καρδιοπάθειες αλλά και οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι καρδιοπάθειες ευθύνονται για 1 στους 4 θανάτους σε νέους 20-39 ετών ενώ 1 στους 5 ενήλικες ηλικίας 18-44 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Είναι σημαντικό λοιπόν για τους νέους να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να παρακολουθούν την υγεία τους για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αργότερα στη ζωή τους.

Μύθος: Οι καρδιοπαθείς πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση

Ένας από τους πιο κοινούς μύθους είναι ότι οι άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα πρέπει να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση. Στην πραγματικότητα, η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, ακόμη και σε ανθρώπους με καρδιακή νόσο. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μελέτες έχουν δείξει πως η συμμετοχή σε ειδικά προγράμματα άσκησης μείωσε κατά 25% τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και κατά 31% σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια μπορούν να συζητήσουν με τον γιατρό τους για το πώς να ασκηθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ώστε να επιλέξουν τον τύπο, τη συχνότητα και τη διάρκεια της άσκησης που είναι κατάλληλη βάσει των ατομικών αναγκών και των περιορισμών.

Μύθος: Η γήρανση προκαλεί αναπόφευκτα καρδιολογικά προβλήματα

Παρόλο που είναι αλήθεια ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων αυξάνεται με την ηλικία, είναι ανακριβές ότι οι καρδιοπάθειες είναι αναπόφευκτες με την πάροδο του χρόνου. Πολλοί από τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η υπέρταση και η χοληστερίνη μπορεί να ελεγχθούν αποτελεσματικά με αλλαγές του τρόπου ζωής και ορθή φαρμακευτική αγωγή. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine σε άτομα ηλικίας 60-79 ετών έδειξε οτι αυτοί που άλλαξαν την καθημερινότητά τους κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή και αυξάνοντας τη διάρκεια άσκησης, είχαν σημανικά μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Υιοθετώντας υγιεινό τρόπο ζωής σε οποιαδήποτε ηλικία, όπως σωστή διατροφή, άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και μείωση του άγχους, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Μύθος: Οι παθήσεις της καρδιάς οφείλονται μόνο σε ανθυγιεινές συνήθειες

Παρά το γεγονός ότι βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, δεν είναι οι μοναδικές αιτίες. Η κληρονομικότητα παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο ως παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου, σχετιζόμενη μεταξύ άλλων με την πρώιμη εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλών επιπέδων χοληστερίνης ή σακχαρώδους διαβήτη. Έτσι, πλήθος μελετών έχει δείξει ότι άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης νοσημάτων. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να εστιάζουμε όχι μόνο στις υγιεινές συνήθειες αλλά και στον τακτικό προληπτικό έλεγχο με στόχο τον εντοπισμό και τελικά την αντιμετώπιση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου που μπορούνε να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρδιοπαθειών.

Ενημερωνόμαστε σωστά

Η σωστή ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα

για την πρόληψη και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Λανθασμένες αντιλήψεις όπως ότι τα νοσήματα αυτά αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους ή ότι οι γυναίκες έχουν ανοσία μπορεί να είναι επικίνδυνες και να στερήσουν δυνητικά σωτήρια προστατευτικά μέτρα. Είναι πολύ σημαντικό να αναζητούμε πληροφορίες και συμβουλές από έγκυρες πηγές όπως επαγγελματίες υγείας, για να κάνουμε τις σωστές επιλογές και να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή. Με τη σωστή ενημέρωση και τη δέσμευση για υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου. Ενημερωνόμαστε σωστά και προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας.

152 views0 comments
bottom of page