top of page
Εικόνα συγγραφέαΣάββας Λοΐζος

Εποχική γρίπη και αντιγριπικός εμβολιασμός

Η γρίπη είναι μία ιογενής νόσος που προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα, με μεγάλη μεταδοτικότητα. Συχνά, σε υγιή άτομα, εμφανίζεται με ήπια συμπτώματα και αυτοϊάται, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις, και ιδίως σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές επιπλοκές. Στη χώρα μας η εποχική γρίπη παρουσιάζει έξαρση κατά τους χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.

Ενδεικτικά, την περίοδο 2018-2019 το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου. Ωστόσο ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος κάθε χρονιά δεν μπορεί να προβλεφθεί επακριβώς.



Συμπτώματα


Η γρίπη μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, βήχα, καταρροή, αρθραλγίες, μυαλγίες, πόνο στο θώρακα, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, ρίγος, κόπωση ή και διάρροια και εμέτους. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από 2 έως 7 ημέρες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο βήχας μπορεί να παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα (“μεταλοιμώδης βήχας”).

Σε κάποιες περιπτώσεις, και ιδίως σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, η ιογενής λοίμωξη μπορεί εμφανιστούν επιπλοκές, με συνηθέστερες την πνευμονία, την αφυδάτωση, την κρίση άσθματος ή την επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας.


Πως μεταδίδεται

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται αερογενώς, μέσω σταγονιδίων που διασπείρονται από τον φορέα όταν μιλάει, βήχει ή φτερνίζεται. Τα σταγονίδια αυτά μπορούν να προσβάλουν οποιονδήποτε είτε άμεσα με επαφή με τον φορέα (απευθείας έκθεση, μετά από χειραψία) είτε έμμεσα, μέσω της επαφής με επιφάνειες που έχουν προηγουμένως εκτεθεί σε σταγονίδια, όπως πληκτρολόγια ηλεκτρονικών υπολογιστών, πόμολα, τηλεφωνικές συσκευές κλπ.


Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση, όπως και στις περισσότερες απλές ιώσεις, είναι συμπτωματική

  • Ανάπαυση

  • Καλή διατροφή (σούπες, φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C)

  • Λήψη άφθονων υγρών (νερό, χυμοί)

  • Ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό για την αποσυμφόρηση της αναπνευστικής οδού

  • Λήψη αντιπυρετικών επί υψηλού πυρετού


Η λήψη αντιβίωσης αντενδείκνυται, αφού τα αντιβιωτικά δεν δρουν στους ιούς, εκτός αν υπάρχει σαφής σύσταση από τον ιατρό, σε περίπτωση που υπάρξει επιπλοκή από μια δευτερογενή λοίμωξη.


Πρόληψη

Η πιο αποτελεσματική πρόληψη της εποχικής γρίπης, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό επίπεδο για την αποφυγή πανδημίας, είναι ο έγκαιρος συστηματικός εμβολιασμός του πληθυσμού, ο οποίο συνίσταται να γίνεται και να ολοκληρώνεται πριν την περίοδο έξαρσης της γρίπης. Ως εκ τούτου, η καλύτερη περίοδος για να εμβολιαστεί κάποιος είναι οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος.

Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι για την επίτευξη της ανοσολογικής απάντησης απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό.


Πρέπει να εμβολιαστώ;

Το εμβόλιο διατίθεται για εμβολιασμό οποιουδήποτε ατόμου ηλικίας >6 μηνών, εφόσον το επιθυμεί.

Ιδιαίτερο ωστόσο όφελος έχουν άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και στα οποία το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν με συνταγή ιατρού. Αυτά είναι:

- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

  • Μεταμόσχευση οργάνων

  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

  • Χρόνια νεφροπάθεια

  • Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα

- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες

- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ

- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

- Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.


Φυσικά σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνονται και άλλα ουσιώδη μέτρα πρόληψης, όπως η τήρηση κανόνων υγιεινής (συχνό και καλό πλύσιμο χεριών), η διατήρηση καλού αερισμού σε κλειστούς χώρους και η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.


Διαβάστε περισσότερα:



154 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Commenti


bottom of page